Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zanzibar

Zanzibar je ostrov 85 km dlouhý a 30 km široký, který leží na jižní polokouli jen 6 stupňů pod rovníkem asi 40 km od východní Afriky. Je tvořen hlavním ostrovem s téměř neznámým jménem Unguja, hornatým ostrovem Pemba, odkud pochází africký čarodějnický kult, a dalšími asi 50 ostrůvky.

Prvním Evropanem, který ostrov spatřil, byl asi portugalský mořeplavec Vasco de Gama. Dnes je Zanzibar autonomní stát tvořící spolu s Tanganikou jednotný stát Tanzanie.

Ostrov byl po staletí pod vlivem arabských obchodníků, kteří sem přijížděli na svých dřevěných lodích poháněných monzunovými větry. Ostrov se jim natolik zalíbil, že sem ománští vládci na mnoho let přesunuli své sídlo ze Šťastné Arábie. Ostatně sultanátem zůstal Zanzibar až do roku 1964. I proto zde dodnes převažuje muslimská populace, která se mísí se zdejší africkou kulturou obohacenou o indické prvky.

Při vyslovení jména Zanzibar se vybaví vůně exotických koření, které jsou zde domovem, a od středověku nejvýznamnějším artiklem obchodu mezi Orientem a Západem. Korálový ostrov v Indickém oceánu u pobřeží východní Afriky s bohatou historií a lákavou současností byl původně osídlen Afričany, později Peršany, Araby a Portugalci. Politické změny byly završeny britským protektorátem a posléze získáním nezávislosti a spojením s kontinentální částí země – Tanganikou. To vše zde samozřejmě zanechalo významné stopy.

V současné době je v povědomí spíše produkce mnoha druhů koření a tropického ovoce, ale zejména je vyhledávaným turistickým cílem díky svému klimatu a teplému moři. Přístrojové potápění nebo šnorchlování, plavání s delfíny, rybaření, odpočinek na písečných plážích, případně jízda v terénních vozidlech – tak vypadají hlavní turistická lákadla. Historické centrum města Zanzibar Stone Town je zahrnuto v seznamu chráněných památek UNESCO. Zde napsaly dějiny i své stinné stránky. Dvě stě let zde kvetl obchod s otroky, na největším otrokářském tržišti světa.

Vedle produkce vzácných koření se dnes ostrov stává cílem zejména evropských turistů, kteří hledají poslední nedotčené přírodní ráje. Toto označení si ostrov skutečně zaslouží, protože má snad nejkrásnější pláže východní Afriky. Mnozí cestovatelé potvrzují, že nikde jinde na světě snad neviděli tak jemný bílý písek a skutečně azurovou barvu vody jako na Zanzibaru.

Specifikou ostrova je i nedotčenost místního života turistickým průmyslem. Komfort a luxus hledejte uvnitř hotelových areálů. Za jejich hranicemi se nachází afro-muslimský kolorit a tradiční způsob života s jeho specifiky. Přírodním rájem jsou i okolní ostrůvky. Není proto divu, že na jeden z nich jezdí i slavný Bill Gates.

V porovnání s jinými exotickými cíli má pobyt na Zanzibaru výhodu kratší letové vzdálenosti z Evropy bez nutnosti adaptace na jiné časové pásmo, protože časový posun nepřesahuje dvě hodiny. Druhou výhodou je možnost kombinace pobytu na překrásných plážích s výlety – ať už za šnorchlováním k bohatým korálovým útesům, na okolní exotické ostrovy nebo na safari na blízké africké pevnině.

Ostrov Zanzibar se nachází 6° na jih od rovníku. Mezi měsíci květen a listopad panuje na ostrově období dešťů, nejvhodnější období pro rekreaci je v měsících leden až březen. Průměrná teplota vzduchu v období dešťů je kolem 28°C, v sezónním období kolem 32°C. Teplota moře neklesá pod 24°C po celý rok, v sezóně bývá zhruba o 3°C vyšší.

Pobřeží Zanzibaru je lemováno vodami Indického oceánu s nabídkou oceánského typu koupání i koupání se středomořskými prvky. Každých šest hodin při odlivu moře ustoupí ke korálovému útesu, který lemuje celé pobřeží. Začátek odlivu je příležitostí ke koupání v klidné ustupující vodě se slabým příbojem, vrcholící odliv pak láká k expedici až ke korálovému útesu s možností poznat bohatý podmořský život. Se začínajícím přílivem moře ožívá. Na své si přijdou milovníci surfingu, živého příboje a koupání v mořských vlnách.

Při ubytování na západním a severním pobřeží (Nungwi) se koupání odehrává na závětrné straně ostrova, kde má koupání středomořské prvky. Síla přílivu i odlivu je slabší, za odlivu neustupuje voda příliš daleko od břehu a koupání za odlivu je podporováno přítomností četných lagun. Voda je zde klidnější se slabším příbojem a menší tvorbou vln.

K zajímavostem osady Nungwi patří maják a želví akvárium. Místo je z hlediska koupání považováno za jedno z nejkrásnějších na celém ostrově. Proslulá je zdejší průzračná laguna, v níž žijí korálové rybky a mořské želvy. Jde o jedno z mála míst na ostrově, kde chybí lem korálového útesu v kilometrové vzdálenosti od pobřeží.

Zanzibar je úžasně fotogenické místo. Pokud ale chcete fotografovat cizí lidi, doporučuje se požádat je ze zdvořilosti o svolení. Ze zásady je zakázáno také fotografování vojenské nebo policejní techniky včetně jejich příslušníků. Pro více zkušené cestovatele doporučujeme půjčení auta nebo motorky a můžete se tak vydat kamkoliv po celém ostrově. Zanzibar je ostrov ještě nepostižený cestovním ruchem.

Tipy na výlety

Jozani - Chwaka Bay národní park
Centrální Unguja byla dříve porostlá celá tropickým lesem a mangrovníky. Mnoho míst bylo vykáceno, ale zůstal zde park - 35 km na východ od Stone Town - 50 km2 chráněné oblasti, které zahrnují Jozani Forest a mangrovníky Chwaka Bay. Můžete se sem podívat s průvodcem, vidět staré mahagonovníky a opice Kirk´s red colobus. Je to jedinečný druh na Zanzibaru, jehož zvyky se liší od příbuzných na pevnině. Jejich svahilské jméno kimi punju znamená - jedovatá opice - legenda říká, že když opici sní, ztratí srst. Také můžete vycházet z faktu, že tyto opice sní i rostliny, které jsou pro jiné živočichy jedovaté. Můžete tu také vidět mangrovníkové porosty a zátoky s kraby a rybami.

Changuu Island
Ostrov se nachází 3,5 míle od pobřeží Zanzibaru, je to korálový ostrůvek více známý jako Prison Island. Byl nejdříve používán jako vězení pro vzbouřené otroky v 60. letech 19. století. V roce 1890 se stal protektorátem Britů. Generál Mathews koupil ostrov od arabských vlastníků a chtěl zde udělat centrální vězení Zanzibaru, i když zde bylo postaveno 18 cel, nikdy nebyly použity.

V roce 2002 začal na ostrově nový život. Nový majitel ostrova - architekt - zde postavil plážový resort, zůstaly zde však zachovány památky na minulost, z vězení je muzeum, kde je také restaurace, knihovna a butik. Hosté mohou dělat na ostrově, co si zamanou - prohlédnout si les, navštívit historická místa, plavat na lodi podél pobřeží nebo jen odpočívat.

Plavání s delfíny - Kizimkari
V oblasti Menai u jižního cípu Yanzibaru našli místní rybáři lukrativní práci jako průvodci. Mohou nabídnout něco speciálního - v místních vodách jsou často delfíni, kteří si rádi hrají s lidmi. Je to sen mnoha lidí si s delfíny zaplavat, zdejší průvodci najdou delfíny téměř vždy. Malá rybářská loď vás vyveze z pláže Kizimkani ráno, ploutve a brýle jsou již připraveny. Jakmile delfíny uvidíte, můžete skákat do vody a s delfíny si zaplavat.

Výlety s potápěním z dřevěné arabské plachetnice, kde program koupání a potápění k pokladům korálových ostrovů je obohacen romantickou jízdou arabskou dřevěnou plachetnicí, která je za příznivých povětrnostních podmínek poháněna větrem.

Výlet na ostrov „vodoo“ Tumbatu směřuje na sever do osad Nungwi, Kendwa a Mkokotoni a odtud se pokračuje za potápěním u břehů tajemného ostrova Tumbatu známého jako kolébka kultu „vodoo“.

Minisafari v Saadani je výletem malým motorovým letadlem do rezervace, která leží v Tanzanii na afrických březích přímo naproti Zanzibaru. Při projížďce člunem proti proudu řeky Wami pojedou návštěvníci pár metrů od hrochů, krokodýlů a plameňáků. Nad hlavami jim přeskakují vřeštící opice a přeletují pestrobarevní ptáci. Pak se džípem projedou do buše, kde budou hledat žirafy, divoká prasata a další zvířata savan, případně lze zahlédnout slona nebo lva.

Zajímavost
Freddie Mercury – tento nepostradatelný zpěvák ze skupiny Queen se narodil v Zanzibaru 5. září 1946. Jeho vlastní jméno bylo Farouk Bulhara a jeho otec byl úředníkem britské vlády. Jako osobnost je Freddie Mercury považován za jednoho z nejvýznamnějších rockových zpěváků. Ze Zanzibaru odešel kvůli politickým událostem do Anglie. Freddie Mercury vystupoval se skupinou Queen 18 let až do jeho smrti, po které se už Queen nikdy nebyla jako dřív. V roce 1991 umírá virem HIV nakažený Freddie Mercury na zápal plic. Mezi nejznámější písně patří: Bohemian Rhapsody, We are the champions, Barcelona, Living on my own.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 6 886 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko